Translate

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΚΑΛΟΙ Η ΚΑΚΟΙ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ


 
 
ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ

Σενάριο στιγμής Νο 1

Ξύπνησες σήμερα το πρωί με μια μοναδική αίσθηση ευτυχίας, χωρίς να ξέρεις τον λόγο.

Κοίταξες δίπλα σου την σύντροφό σου να κοιμάται γαλήνια και χαμογέλασες.  Σφυρίζοντας το αγαπημένο σου τραγούδι περιποιήθηκες τον εαυτό σου όπως κάθε πρωί { μεταξύ μας τώρα, έστειλες και ένα πεταχτό φιλάκι στον καθρέπτη ,όπου κατά σύμπτωση!!!!! φαινόσουν εσύ} και πάντα σε χαρούμενη διάθεση είπες να ξαφνιάσεις ευχάριστα την σύντροφό σου και να της φτιάξεις πρωινό.

Σφυρίζοντας πάντα ,έκαψες τις δύο πρώτες φρυγανιές, αλλά με καλή διάθεση πάντα τις πέταξες και έβαλες άλλες να γίνονται. Όλα καλά. Όλα καλά.

Το πρωινό έγινε όμορφο, η σύντροφος σου το ευχαριστήθηκε, εισέπραξες και ένα φιλάκι γιατί το άξιζες και………. Εκείνη την στιγμή χτυπά το κουδούνι. Πας σφυρίζοντας όλο χαρά και ανοίγεις.

Μια φτωχή γριούλα, με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας στέκεται εκεί και σου ζητεί λίγο ψωμάκι.

Ναι καλή μου,  λες εσύ κεφάτος και χαρούμενος πάντα, πάς ,πιάνεις μια φρατζόλα ,ανοίγεις και το ψυγείο, ξεκλέβεις και διάφορα άλλα πρόχειρα από εκεί, τα βάζεις σε μια σακούλα και όλος κέφι και χαρά τα δίνεις στην γριούλα. Της σκας και ένα φιλάκι στο κούτελο, κλείνεις την πόρτα και πάντα σφυρίζοντας συνεχίζεις την προετοιμασία σου για την εργασία σου.

Σενάριο στιγμής Νο2

Ξυπνάς το πρωί παγωμένος ως το κόκκαλο, επειδή είχε πάρει το πάπλωμα η καλή σου. Το κεφάλι πάει να σπάσει από το χθεσινό βραδινό κρασί. Ψάχνεις τις παντόφλες σου πουθενά. Έπαιζε ο σκύλος μαζί τους όλη την νύχτα. Άντε τώρα βρες τες. Πάς να πιάσεις το κινητό σου από το κομοδίνο και βουτάς το χέρι σου μέσα στο σταχτοδοχείο. Αηδιασμένος σηκώνεσαι και πάς να βγεις από το δωμάτιο όλο νεύρα. Δεν ξεκίνησε καλά η ημέρα.

Ο σκύλος από την χαρά του που σου χάλασε τις παντόφλες, τα είχε κάνει απάνω του στο δωμάτιο. Γλιστράς , πέφτεις κάτω. Ωχ λες εσύ. Πάψε χριστιανέ μου, λέει η σύντροφος, κοιμάμαι.

Κάτι λες για το γενεαλογικό της δέντρο, τρως ένα μαξιλάρι στο κεφάλι.

Πας να βγεις από το δωμάτιο κοπανάς το κεφάλι σου στην πόρτα. Και φυσικά μόνο πρωινό για την σύντροφό σου δεν σκέπτεσαι. Πάς να προετοιμαστείς όπως κάθε μέρα, αλλά αυτή την φορά μουντζώνεις τον καθρέπτη για την τύχη σου.

Πας να ετοιμάσεις τον καφέ σου. Βάζεις το μπρίκι να βράζει ο καφές, όταν ανακαλύπτεις σε μια γωνία την μία σου παντόφλα σε κατάσταση αποτρίχωσης. Βάζεις τις φωνές στον σκύλο και αρχίζεις να ψάχνεις την επόμενη παντόφλα, την οποία ανακαλύπτεις ανάμεσα στα χώματα της γλάστρας που φρόντισε το σκυλάκι σου να την αδειάσει για να σκεπάσει την παντόφλα.

Πας να φωνάξεις όλο νεύρα, όταν ακούς από την κουζίνα τον καφέ που χύνεται.

Από τα αυτιά σου αρχίζει να βγαίνει καπνός. Όταν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας. Πας βρίζοντας τον βλάκα που πρωί πρωί σου χτυπά το κουδούνι.

Ανοίγεις και βλέπεις μια  φτωχή γριούλα, με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας να στέκεται εκεί και να σου ζητεί λίγο ψωμάκι. Είναι η ίδια που πριν ένα μήνα σου είχε ξαναχτυπήσει το κουδούνι.

Δεν πας να πνιγείς παλιόγρια πρωί πρωί, να πας να δουλέψεις, λες εσύ και της κλείνεις την πόρτα στο πρόσωπο.

……………………………………………………………………………………………

Ο ίδιος άνθρωπος σε δύο διαφορετικές στιγμές της ζωής του, με δύο τελείως διαφορετικές συμπεριφορές. Και μια γριούλα μπερδεμένη να ψάχνει να βρει αν είναι καλός αυτός ο άνθρωπος τελικά { καθώς θυμάται την πρώτη της επίσκεψη} ή είναι κακός και ανάγωγος.

Μην σκας καλή μου γριούλα. Είναι ένας από όλους μας. Ένας καλός ή κακός  υπό προϋποθέσεις . Κανείς μας δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός. Οι στιγμές μέσα στις οποίες κινούμαστε μας κινούν σαν μαριονέτες.

Πρέπει κάποιος να έχει μεγάλη πίστη στον Θεό και  αγνή ψυχή, για να μπορεί να διατηρεί τον έλεγχο του κάθε στιγμή και να μπορεί να βγαίνει ανώτερος από τις καταστάσεις.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Για αυτό προσπαθούμε παιδιά μου. Εκεί ψηλά δεν υπάρχουν πολλές στιγμές. Μία και μοναδική στιγμή υπάρχει. Και διαρκεί αιώνια.

Να είστε ευλογημένοι και καλύτεροι κάθε ημέρα.

Πατήρ Ιωάννης

Υ.Γ Συγχωρήστε μου την γλαφυρότητα της περιγραφής σε κάποια σημεία, αλλά ήταν για να δυναμώσει την απόδοση του κειμένου.

2 σχόλια:

  1. υπέροχα ανθρώπινο και αληθηνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεροντα εχω μεινη αγαλμα με την αμμεσοτητα και απλοτητα των διδαχων σας.
    Μπορω να γνωριζω (ΜΗπως και καποτε αξιωθω να παρευρεθω απο κοντα) που βρισκεστε; που (σε ποιο μερος ποια εκκλησια υπηρετητε τον Κυριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή